Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chelsea ABC: 2009/10

2010.05.22

A, mint Aranycipõ (értsd: Barclays Premier League Aranycipõ)
Nyáron csak bíztunk benne, télen sejtettük, az utolsó fordulóban pedig megtudtuk, hogy Didier Drogba szerzi a legtöbb gólt a Premier League 2009/10-es kiírásában. Annak ellenére, hogy januárban több fordulót kihagyott a támadó az Afrika Kupa miatt, mégis õ lett a legeredményesebb labdarúgó az angol legfelsõbb osztályban. Fõvetélytársa Wayne Rooney volt, akivel egálban álltak a gólok tekintetében a 38., azaz az utolsó forduló elõtt, azonban az idény vége fele az angol csatár sokat volt sérült, így Drogba fel tudott zárkózni. Azonban ne vegyük el Didier érdemeit, a záró körben mesterhármast szerzett, ezzel 29 gólt lõtt egy szezon alatt csak a bajnokságban. Második Ronney lett 26 találattal, Darren Bent a képzeletbeli ezüstcipõt kapta meg a 24 találatáért.

B, mint Bajnokok Ligája
Csapatunk szeptember 15-én kezdte meg szereplését a Bajnokok Ligájában, hazai pályán a Porto ellen. A meccs végeredménye 1-0 lett, majd a második körben szintén egy góllal nyertünk Cipruson, az APOEL Nicosia otthonában. Ezután a Stamford Bridge-n, majd a Vicente Calderon-ban találkoztunk az Atletico Madrid csapatával, otthon 4-0-ra nyertünk, Madridban 2-2-es döntetlent értünk el. A csoport döntõje az ötödik kör volt, amikor Portugáliában vendégszerepeltünk, s nyertünk 0-1-re, ezzel bebiztosítva elsõ helyünket a kvartett élén, így a záró fordulóban már egy felforgatott csapat lépett pályára az APOEL ellen, a meccs 2-2-vel zárult. A „D” jelzésû csoport elsõ helyen végeztünk 14 ponttal, második a Porto lett 12-vel, harmadik az Atletico Madrid 3 egységgel. A spanyol gárda az Európa Ligában folytatta menetelését, majd meg is nyerte azt. A legjobb tizenhat gárda között az Inter-t kaptunk, s a két vereségnek köszönhetõen idõ elõtt búcsúztunk a Bajnokok Ligája küzdelmeitõl.

C, mint Carlo Ancelotti
King Carlo, more than special! –állt a felirat egy szurkoló transzparensén. (jelentése: Carlo/Károly király, több mint különleges). A szurkolók és játékosok gyorsan szívükbe zárták az olasz mestert, -már egy dal is született róla- hiszen nem kis eredményeket mutatott fel a szezon alatt, viszont azt a feladatot, amiért jött, hogy BL-t nyerjen a csapat nem tudta megvalósítani. A Community Shield gyõzelemkor sejtettük, hogy pazar évünk lesz és leszámítva a korai kiesést a Bajnokok Ligájából, nagyszerû idényt produkált a csapat, élén Carlettoval. Az AC Milan egykori mestere az elsõ Chelsea-nél töltött évében történelmi duplázást vitt végbe, a klubbal FA kupát és bajnokságot nyert. A négy nagy másik három tagja ellen száz százalékos mérleggel zártunk, a Kékek lõtték a legtöbb gólt a Premier League-ben, átlépve a százas álom határt, ami szintén rekord. Ahogy Julius Cesar mondta egykoron, Veni, vidi, vici, azaz Jöttem, láttam, gyõztem, ma akár Carlo Ancelotti is büszkén mondogathatja.

D, mint duplázás
Carlo Ancelotti és a csapat nem kis dolgot vitt végbe a szezon során. A bajnokság mellett, az FA kupát is megnyerték, amely történelmi duplázást jelent a Chelsea históriájában. A londoni együttes elõször nyerte meg egy szezonon belül mindkét trófeát és, ha még a Community Shield-et is idevesszük, aminek noha nincs olyan nagy volumenû jelentõsége, akkor triplázást értek el. A Chelsea negyedik alkalommal lett angol bajnok, hatodszorra hódították el az FA kupát. Mát tényleg csak a Bajnokok Ligája hiányzik, majd jövõre…

E, mint elõszezon
A bajnokság után a fiúk elkezdték kipihenni az idény fáradalmait, majd júliusban visszatértek a csapathoz és elindultak az Amerikai Egyesül Államokba. A hónap közepén megmérkõztek a Seattle Sounders-el, s nem árulok el titkot mi nyertünk 2-0 arányban. Pár nappal késõbb pedig megkezdõdött a World Football Challenge, ahol több európai patinás klub, rajtunk kívül az AC Milan és az Inter volt érdekelt, valamint a mexikói Club America. Az elsõ körben Mourinho Interével játszottunk, s ezt a találkozót is hoztuk szintén 2-0 arányban. A második fordulóban az AC Milan-nal edzõnk korábbi klubjával meccseltünk és õket is sikerült két vállra fektetünk, hiszen 2-1-re nyertünk a Rossoneri ellen. Harmadik egyben utolsó USA-béli találkozónkon a dél-amerikai Club America volt az ellenfél, 2-0-ra vertük õket. Mivel összes meccsünket megnyertük, így megérdemelten nyertük meg ezt a mini bajnokságot. Visszatérve Angliába a Reading várt minket és talán a hosszú utazás tette, de augusztus elsején ellenük csupán 2-2-t játszottunk. A sikeres elõszezon után reméltük, hogy hasonló idény vár ránk.

F, mint félrelépés
Alig van köze a labdarúgáshoz, ezért nem is boncolgatom annyira ezt a témát, de mégis szerves része volt tavaszunknak a John Terry körüli felhajtás. JT feleségét egykori csapattársa, Wayne Bridge barátnõjével csalta meg, mikor ez kiderült a bulvárlapok hadjáratot indítottak a kapitányunk ellen. A válogatott szövetségi kapitányánál, Fabio Capello-nál is kicsapta a biztosítékot játékosa félrelépése, ezért elvette tõle a csapatkapitányi karszalagot és átadta a Manchester United védõjének, Rio Ferdinand-nak. Mindenki, de legjobban a bulvárújságok várták a Chelsea - Manchester City találkozót, annak is az elejét, hiszen nagy dilemma volt, Bridge kezet fog e Terry-vel. JT nyújtottja jobbját, azonban a bal bekk nem fogadta el, jelezve, hogy nem bocsájtott még neki egykori csapattársának. A szezon végén Ashley Cole-ról is kiderült ez az, de annak már tényleg semmi köze a labdarúgáshoz…

G, mint gálameccsek
Ancelotti nem csak sikereket ért el csapatával, hanem szép játékot is mutattak a Kékek. Pazar labdajáratások, gyönyörû gólok jellemezték az idényt, egy-két gála meccsel. A Chelsea a szezon során a bajnokságban négy alkalommal legalább hét gólt rúgott ellenfelének. Elõször januárban a Sunderland és Fülöp Márton hálójába lõttek hetet, majd szintén ennyit az Aston Villa-nak és a Stoke City-nek, a záró fordulóban nyolc gólt termeltek Drogba-ék a Wigan ellen. Nem kis teljesítmény, s még nem is említettem a Porstmouth elleni 0-5-öt, vagy a Bolton elleni 0-4-et, az Arsenal-t is vertük 0-3-ra. Ha ez a forma megmarad jövõre és nem csak a bajnokságban tudjuk hozni ilyen simán a meccseket, akkor meglehet a címvédés, de továbbmegyek még a BL is.

H, mint hiányzók
Nincs olyan szezon, hogy ne lenne egy vagy két sérültünk. Az idei kiírásban is több labdarúgónkat kellett hosszabb vagy rövidebb távon nélkülözni, ennek ellenére szinte alig lehetett érezni hiányukat. Joe Cole felépült szeptemberre, majd megsérült Jose Bosingwa, Michael Essien és Ricardo Carvalho, õk már nem is léptek pályára a szezon hátralévõ felében. Az új szerzemény Jurij Zsirkov is hosszú ideig küszködött sérüléssel, Michael Ballack, Deco is kihagyott egy-két meccset, Ashley Cole bokatörés miatt hiányzott hetekig. Szerencsére olyan erõs és bõ a keretünk, hogy Ancelotti könnyedén meg tudta oldani a hiányzók pótlását.

I, mint Isten véletek!
Természetesen nem csak érkezõk voltak tavaly nyáron, hanem távozók is. Nem meghatározó játékosok hagyták el a klubot, furcsa ezt mondani Andriy Shevchenko-ra, aki rekordösszegért jött az AC Milan-tól, s ingyen távozott a Dynamo Kijevhez. Az Aranylabdás játékos nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket, s talán jobb, hogy elhagyta Londont, de nem csak az ukrán támadó igazol el, hanem a perui Claudio Pizarro is, aki visszatért Németországba a Werder Bremen csapatához, Ricardo Quaresma kölcsönszerzõdése lejárt, így õ is hazatért Milánóba, Mineiro a Schalke 04-ben folytatta pályafutását. Három fiatal labdarúgót kölcsön adott a Chelsea, név szerint Michael Mancienne-t a Wovlerhampton-nak, Scott Sinclair-t a Wigan-nak és Franco di Santo-t a Blackburn-nek.

J, mint Jose Mourinho
Az egykori mesterünk, ahogy magát elnevezte a Special One, borsot tört az orrunk alá a Bajnokok Ligájában. Fórban volt, hiszen ismerte a Kékeket, mint a tenyerét, több játékossal ápol(t) jó viszonyt, õ fektette le az új Chelsea alapjait. Carlo Ancelotti-val is több ízben megmérkõzött a milánói derbiken, s most is õ nyert. Az odavágón az Inter 2-1-re diadalmaskodott, a visszavágón 0-1-es sikert értek el, ezzel továbbjutottak és a döntõig meg sem álltak. Miután a Stamford Bridge-n lefújták a mérkõzést Mourinho az öltözõbe sietett, nem ment ki a szurkolók elé, talán a nem akarta felszakítani a már begyógyult sebeket.

K, mint kudarcok
Mindig csak a jóra szabad emlékezni, idõvel a rossz emlékek is megszépülnek. Idén a történelmi duplázással próbáljuk feledtetni a korai Bajnokok Ligája és Ligakupa kiesést, a fájó vereségeket a bajnokságban. Szeptemberben megverte a Chelsea-t a Wigan otthon, senki sem számított erre az eredményre, ezt a vereséget nehéz megemészteni. Igaz kikaptunk még az Aston Villa-tól, az Everton-tól és a Manchester City-tõl is, de a meccsen jobban játszó csapattól nem szégyen üres kézzel távozni. Nem is ezek a kudarcok fájnak igazán, hanem a Bajnokok Ligájában való lebõgés –igaz az Inter megérdemelten jutott tovább-, de fel a fejjel, elõre kell nézni, egy év múlva, mi fogjuk a döntõt játszani!

L, mint Ligakupa
Mondhatni az FA kupa kistesója, nem bír nagy jelentõséggel, azonban ha megnyertük volna, lehet nem így állnánk hozzá. Tiszavirág életû volt a Ligakupa menetelésünk, mindösszesen két kört éltünk túl. A harmadik fordulóban a szintén londoni Queens Park Rangers-t fogadtuk, nyertünk 1-0-ra, majd a Bolton-t vertük 4-0-ra ismét a Stamford Bridge-n. A negyeddöntõben a Blackburn Rovers-hez látogattunk. Izgalmas mérkõzés volt, a rendes játékidõben és a hosszabbításban sem született döntés (3-3), így jöhettek a tizenegyesek, ahol a 2008-as Bajnokok Ligája döntõ után ismét alulmaradtunk, így a házigazda jutott tovább. A kupát végül a Manchester United hódította el, a Vörös Ördögöknek ez az egyetlen trófea, amit bezsebeltek idén.

M, mint motiváció
Motivációból mindig jó, ha van, legalább egy csipettel. A szezon elején mindenki lelkes, a kiscsapatok el akarják kerülni a kiesést, a nagyon a bajnoki címért hajtanak. Azonban a szezon során alább hagyhat a lelkesedés, ha nem jönnek az eredmények a csapat sorra kap ki.. Motivációból nálunk sem volt hiány, meg akartuk akadályozni, hogy ismét a Manchester United legyen Anglia legjobbja, sikerült, megakartuk védeni címünket az FA kupában sikerült. Didier Drogba az utolsó leheletéig hajtott, hogy meglegyen neki az Aranycipõ, Petr Cech megkapta az Aranykesztyût, s minden egyes játékos szívvel-lélekkel küzdött a pályán a Chelsea sikeréért.

N, mint négy nagy
Angliában a négy legnagyobb klubot az úgynevezett big4-nak nevezik, tagja az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United. A 2008/09-es kiírásban a harmadik helyen zárt csapatunk a bajnokságban, a szakértõk szerint azért, mert pocsék teljesítményt értünk el a másik három nagy ellen. Idén Carlo Ancelotti összekapta a gárdát, s a hat meccsbõl hatot megnyert, 12 gólt rúgott és egyet kapott, az is les gól volt. Jól ment a többi nagy ellen, meg is lett a bajnoki cím.

O, mint otthon
Csapatunk szentélye, 42,055 fõ befogadására alkalmas sportlétesítmény. 1876-ban építették és egy évvel késõbb már át is adták azonban ez még nem a Chelsea tulajdona volt, hiszen ekkor még meg sem alakult a klub. Ekkor ezt a létesítmény a London Athletic Club használta kizárólag atlétikai versenyek lebonyolítására. 1904-tõl a Fulham használta volna a pályát, viszont õk nemet mondtak a lehetõségre, így a frissen alakult Chelsea-é lett a Stamford Bridge, ami egyébként nevét egy közelben fekvõ hídról (Sanford) és az alatta folyó patakról (Stanford Creek) kapta a nevét. Érdekessége ennek a stadionnak, hogy nem a Chelsea Football Club tulajdonában áll, hanem egy szurkolók által mûködtetett nonprofit csoport, az ún. Chelsea Pitch Owners a jogos tulajdonosa, a klub csak bérli tõlük a stadiont. Ebben az esztendõben is nagy meccseket játszottunk itt, s biztos, hogy ez még így lesz az évek során is!

P, mint Petr Cech
Akik ritkán néznek focit vagy laikusok, csak a fejvédõs kapusként ismerik a cseh portást. Aki viszont rendszeresen figyelemmel követi az angol bajnokságot az tudja, hogy már évek óta a szigetország, de a világ egyik legjobb kapusáról van szó. Cech-nek is nagy szerepe volt abban, hogy a csapat megnyerte a bajnokságot, valamint az FA kupát, aminek a fináléjában tizenegyest hárított. Nem lehetne ilyen sikeres egy remek védelem nélkül. Ivanovics, Terry, Alex és Ashley Cole jól tette a dolgát a tizenhatos elõtt. De, hogy milyen apropóból lett külön kiemelve a cseh játékos, azonkívül, hogy nagyszerû teljesítményt nyújt? A megoldás az Aranykesztyû. Petr Cech 16 bajnokin nem kapott gólt, ezzel érdemelte ki ezt az elismerést.

R, mint Roman Abramovics
A Fõnök egy összefoglalóból sem hiányozhat, így természetesen most sem megyek el a neve mellett csak úgy. A nyáron 20 millió font körül vásárolt be, azonban évvégén, karácsonyi ajándék gyanánt kifizette a Chelsea adósságait az utolsó pennyig. A hírek szerint most is nagydobásra készül, kész hatalmas összegeket kifizetni klasszis labdarúgókért, hiszen a hõn áhított Bajnokok Ligája sikerhez egy kis vérfrissítés nem ártana, véli Abramovics.

S, mint Steven Gerrard, a tizenkettedik játékosunk
Aki nem látta a Liverpool-Chelsea májusi meccset, az nem érti, hogy miért került be az összefoglalóba a Pool üdvöskéje, Steve Gerrard. Az Anfield hõse óriási gólpasszt adott, de mivel 0-2 lett a végeredmény a Chelsea-nek érezhetjük, hogy valami hibádzik a dologban. Történt ugyanis, hogy a Vörösök középpályása haza akarta gurítani a labdát Pepe Reina-nak, azonban a passz gyengére sikerült, Didier Drogba lecsapott a lasztira, majd a hálóba jutatta a játékszert. Ezzel a találattal lett 0-1, s ez volt a kezdõ lökés, amit a Pool nyolcasának köszönhetünk. Azóta Gerrard a Chelsea 12. játékosa…

T, mint támogatás
E nélkül mit sem érne az egész labdarúgás. A szurkolók ahol csak tudják támogatják kedvenc klubjukat. Példának okáért a csõd szélén álló Porstmouth fanatikusai ingyen ellapátolták a havat a Fratton Park gyepérõl, hogy láthassák kedvenceiket, azonban ennek ellenére elmaradt a soros találkozó. A Stamford Bridge-n, noha nem kellett havat söpörni a szurkolóknak, transzparenseikkel mindig bátorították, támogatták a Kék játékosokat, különösen a kapitányt, John Terry-t magánéleti válsága kellõs közepén.

Ú, mint új játékosok
A 2008/09-es kiírásban, „csak” egy FA kupát nyertünk, így mindenki nagyon várta az átigazolási szezont, hogy majd megerõsítjük a keretet. Ennek ellenére egy nagy név sem érkezett a Chelsea-hez. Roman Abramovics szûkmarkúan mért 2004 vagy 2005 nyarához képest, mégis kicsengetett 18 millió fontot honfitársáért, Jurij Zsirkovért. Az oroszon kívül érkezett még a szerb, Nemanja Matics a Kassa csapatától 1,750000 millió font ellenében, Daniel Sturridge három és félmillió fontért a Manchester City-tõl és Ross Turnbull ingyen a Middlesbroug-tól. Hogy beváltották e a hozzájuk fûzött reményeket? Mondjuk, hogy igen. Zsirkov sokat volt sérült, mikor játszott jól helytállt. A felnõtteknél kevés alkalommal találkozhattunk Maticcsal, így alig láthattuk õt a pályán. Ross Turnbull mikor bizalmat kapott Ancelotti-tól jól teljesített, Daniel Sturridge pedig igazán jól szerepelt az FA kupában.

V, mint vereség otthon
A Chelsea hazai pályán alig-alig, nagyon ritkán szokott kikapni, mind a bajnokságban, mind a különbözõ kupákban. A 2009/10-es idényben Premier League mérkõzésen a Stamford Bridge-n a Kékek csupán egyszer kaptak ki, azonban az egy fájó, egyben már-már megalázó vereség volt a Manchester City ellen. Az Égszínkékek 2-4-re nyertek, s oda-vissza verték meg Carlo Ancelotti csapatát. Az FA és a Liga kupában nem kaptunk ki otthon, a Bajnokok Ligája keretei között viszont egyszer vereséget szenvedtünk hazai környezetben, az Inter ellen. Azt a meccset 0-1-re veszítettük el Samuel Eto’o találatának köszönhetõen.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.